A fény ereje

2020.04.14

Mi kell az élethez? Ez a kérdés sokszor elhangzott természetismeret órán, amikor alsósokat tanítottam.  A napfény azonban mindig a legutolsó válaszok egyikeként érkezett.

A természetes fény nélkül nem csak a növények lennének bajban, hanem mi, emberek is. Az újszülött számára a világból érkező első benyomás a fény. A fény hiánya befolyásolja egészségi állapotunkat, hangulatunkat.  Annyira természetes, hogy fényben élünk, hogy igazából csak a hiánya tűnik fel. A fény hiánya nyugtalanságot, félelmet kelt a lelkünkben, míg egy apró fénysugár már megnyugvást ad az éj sötétjében.

A természetes fény nem helyettesíthető mesterségessel. Modern világunkban azonban a belső tereinket mesterséges fényekkel világítjuk meg és emellett végezzük napi teendőinket.

A hangulatfények kifejezetten jótékony hatással lehetnek szervezetünkre. Az egyszínű és a változtatható színű LED szalagok, spotlámpák nagyon népszerűek lettek az utóbbi időben. Ez nem véletlen, ugyanis olyan hangulatos fények teremthetőek a segítségükkel, melyek azonnal jótékonyan hatnak kedélyállapotunkra. A lakásban jól elhelyezett lámpák meghatározó elemei lehetnek a belső enteriőrnek, amellett hogy felvidítanak, hangulatot  javítanak.

Erre nagy szükség lehet azokban a hónapokban, amikor kint korán sötétedik. De sajnos az utóbbi tavaszi hónapokban is van olyan család, ahol kevés lehetőség adódik természetes fényviszonyok között tölteni a napokat, ami nem segíti elő a hangulat szárnyalását. Sokan egy pici lakásban, nem túl jó fényviszonyok között töltik a napjuk nagy részét, miközben a koronavírusról szóló híreket figyelik. A megnyugtató fények jelenléte azonban oldhatja a szorongásunkat, meghittebbé, szeretetteljesebbé varázsolhatja az estéinket. Nézz körül az oldalamon és egy-egy hangulatos lámpával oldd fel a feszültséget és rendszeresen tölts időt napfényben, ami a depresszió és a rossz hangulat legjobb ellenszere.