5 tipp arról, mit illik tudni a virágok ajándékozásáról

2020.11.03

Virágot ajándékozni mind a magánéletben, mind a munkahelyi kapcsolataink alatt is szoktunk. Szinte nincs olyan körülmény, amikor ne adhatnánk virágot.

Tehetjük ezt ünnepek alkalmából, névnapra, születésnapra, házassági évfordulóra, ballagásra, Valentin-napra, anyák napjára,vigasztalásul, bocsánat kérésként, szerelmünk kimutatására, hűségünk vagy barátságunk jelképeként és még számos alkalommal a felsoroltakon kívül.

5 aranyszabály és 5 "virágnyelv" jelentés, ami megkönnyítheti a dolgunkat, amikor virágot ajándékozunk, nehogy rosszul süljön el a kedves gesztus.

1. Virágot küldhetünk üzletből is, de ha személyesen adjuk át és papírba van csomagolva illik levenni azt róla. Persze, ha átlátszó celofánba vagy dobozba csomagolt virágot adunk, akkor maradhat a csomagolás.

2. Figyeljünk arra, milyen alkalomra, milyen virágot ajándékozunk, hiszen a különböző virágok más-más jelentést hordoznak, de még azonos virágon belül a színnek is jelentése lehet. Vannak bizonyos "virágetikett" szabályok, aminek ajándékozás előtt célszerű utánanézni.

3. Páros vagy páratlan számú virágot adjunk? 10 szál alatt páratlan számú virágot illik venni, felette már nincs megkötés.

4. Figyelnünk kell arra is, mikor, milyen körülmények között adjuk át az ajándékunkat. Biztos láttatok már néhány filmet, ahol komikus és kínos jelenet lett egy-egy ilyen bakiból.

5. Ha csoportosan, többen ajándékoztok virágot valakinek, akkor úgy illik, hogy az ajándékozó társaság legidősebb tagja adja át a virágot.

A virágoknak külön nyelve van, ma már nem nagyon ismerjük az úgynevezett "virágnyelvet", pedig az 1800-as években olyan szótár is készült, amelyben leírták az egyes virágok jelentését. Talán legismertebb szimbóluma a vörös rózsa, mely a szerelmet jelképezi, de színei szerint is más-más jelentéssel bír. A teljesség igénye nélkül néhány közülük:
A vörös rózsa például a szerelem jelképe. Minél mélyebb, sötétebb vörös, annál erősebb a szerelem.
A burgundi vörös szín is ide kapcsolódik, csak kiegészül a természetes belülről jövő szépség jelentéssel is.
A fehér rózsa elsősorban az ártatlanságot, tisztaságot, másodsorban a hűséget jelképezi, de búcsút is jelenthet.
A sárga rózsát beteljesületlen szerelem esetén, vagy bocsánatkérő, kiengesztelő virágként adhatjuk.
A rózsaszín rózsát a hála, a tisztelet jeleként ajándékozhatjuk.
A barack szín a szerénység szimbóluma, míg a narancs a csodálat, az elkötelezett odaadás színe.

5 virágnyelv jelentéssel még adós vagyok a kedvenc virágaim közül, melyek kicsit eltérnek a megszokottaktól:

  • FRÉZIA - a megbízhatóság jelképe. Talán nem véletlenül lett a menyasszonyi csokrom. :) Immár közel 30 éve tartunk ki egymás mellett.
  • GERBERA - az ártatlanságot és a kedvességet szimbolizálja.
  • IBOLYA - boldogság és hála. A gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor húsvét előtt kirándultunk a gödöllői dombságban, ibolyát keresgélve. Apró csokrokat kötöttünk belőlük és a locsolkodni érkezők öltönyére tűztük a kis bokrétákat.
  • FUKSZIA - "Krisztus vércseppje", de találkoztam ár jó ízlésű jelentéssel is.
  • PIPACS - A briteknél a vérrel átitatott mezőket jelenti (Emlékezés Napja), de az én szememben inkább a mulandó fellobbanás, a kacér szépség jelképe. A görög mitológiában a Démétér istennő szent virága, aki a termékenység és a földművelés istennője volt.